Weetjes over zilver


Weetjes over zilver:

Zilver is net als goud en platina een edelmetaal. En net als goud en platina, roest zilver niet. Het heeft een zuivere witte kleur en is gemakkelijk te bewerken. Het is zo zacht dat het met de hand en fijne gereedschappen te bewerken is. Zilver is lichtgevoelig en geleidt electriciteit beter dan andere metalen. Meestal wordt zilver in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt dan zo bewerkt dat het zilver gescheiden wordt van de andere metalen. Puur zilver is te zacht om te verwerken tot sieraad of gebruiksvoorwerp. Daarom wordt zilver samengesmolten met andere metalen, zoals koper. Er ontstaat dan een legering waarin de hoeveelheid puur zilver het zilvergehalte bepaalt.


Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht.
Dit is zelfs wettelijk vastgelegd, want de Waarborgwet van 1986 garandeert dat een voorwerp, met volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder zilveren voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilver-legeringen:

• 1e gehalte zilver (925/000)
• 2e gehalte zilver (835/000)
• 3e gehalte zilver (800/000)

Legeringen beneden het 3e gehalte mogen in Nederland geen zilver genoemd worden.
Kleine zilverwerken worden over het algemeen voorzien van een gehalteteken en een makers- of importeursteken.

Als zilver in contact komt met zwavelverbindingen wordt het zwart. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor. Zilveren sieraden, blijven langer mooi wanneer ze in een doek en daarna in plastic gewikkeld worden. Zodra zilver gebruikt wordt, moet het gepoetst worden.

Zilver dat zwart geworden is kan men in water leggen waar eieren in gekookt zijn. De aanslag zal snel verdwijnen. Opwrijven met een zachte doek met azijnwater.

De sieraden kunt u ook af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) dompelen. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek.

Pas op: geoxideerd zilver wordt op deze manier ook blank en verliest z`n oudere uitstraling. Dat kan beter alleen met een zilverdoek worden gepoetst.

© 2011 - 2019 inemij | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel